Środa, 22 marca 2023

Czy używanie dystrybutora wody w firmie jest bezpieczne?

11 kwietnia 2022

0

Firmy, które dbają o zdrowie swoich pracowników, powinny rozważyć, czy dystrybutor wody dla nich lub woda butelkowana są bezpieczne. Firmy coraz częściej poszukują wody pitnej o wysokiej jakości. Zależy im również na szybkiej dostawie i ochronie przed potencjalnymi zagrożeniami epidemiologicznymi.

Woda jest niezbędna dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Należy zadbać o to, by firma miała odpowiednie zaopatrzenie w wodę, jej dystrybucję i jakość dla pracowników i klientów. Warto poświęcić czas na zapewnienie, by woda była bezpieczna i odpowiednia dla gości i pracowników.

Co to jest dystrybutor wody?

Dystrybutor to urządzenie, które podgrzewa, chłodzi i wydaje wodę. Najczęściej stosuje się go w biurach. Istnieją dwa rodzaje dystrybutorów wody, które mogą być używane przez firmy: dystrybutory bezbutlowe (POU) do wody wodociągowej oraz dystrybutory butelkowe (Gallon) do wody systemowej. Dystrybutory typu POU są podłączone do źródła wody i często znajdują się w pobliżu toalety ze względu na dostęp do systemu kanalizacyjnego.

Kanalizacja jest również połączona z kanalizacją za pomocą linii spustowej biegnącej od chłodziarki. Dystrybutory wody o rozmiarze galonowym wymagają dostarczenia wody do biura lub firmy. Woda źródlana jest dostępna w dużych butelkach, które mieszczą 5 galonów wody lub 18,9 l. W Polsce są one również nazywane "galonami". Cały system nazywa się "galonem". Te opcje są przeznaczone przede wszystkim dla biur.

Czego należy szukać w dystrybutorze wody do biura?

Wielu kierowników i przedsiębiorców woli kupować wodę butelkowaną niż wodę z dystrybutora. Dystrybutory mogą nie być najlepszym rozwiązaniem dla Twojej firmy. Korzystanie z dystrybutora wody dla firm, który ma zarówno ciepłą, jak i zimną wodę, może stanowić zagrożenie dla zdrowia pracowników. Jakie są zagrożenia związane z dystrybutorami wody dla firm?

Siedlisko bakterii

Ze względu na technologię napełniania, woda butelkowana dla firm jest całkiem bezpieczna i spełnia wszystkie normy fizykochemiczne i mikrobiologiczne. Dystrybutory wody dla firm, zarówno w systemach galonowych, jak i bezbutlowych, mogą być siedliskiem niebezpiecznych bakterii.

Systemy dystrybutorów sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów poprzez podgrzewanie wody. Nie da się uchronić sieci wodociągowej przed skażeniem lub niekorzystnymi skutkami, mimo stosowania lamp UV, filtrów mechanicznych i innych rozwiązań.

Utrzymanie świeżości wody

Utrzymanie świeżości wody w litrze po otwarciu butelki i umieszczeniu jej w dystrybutorze również może być trudne. Dlaczego? Dlaczego? Większość dystrybutorów wody w firmach jest umieszczana w miejscach, które sprzyjają pracownikom i w których panuje temperatura pokojowa. Takie warunki sprzyjają rozwojowi mikroflory wewnątrz dystrybutora i pojemnika na wodę.

Jeśli butelka zostanie pozostawiona na słońcu, szybko rozwiną się glony, które spowodują, że woda nie będzie się nadawała do picia. Butelka o pojemności kilku litrów może potrzebować kilku dni, aby się skończyć. Istnieje również duże prawdopodobieństwo rozwoju bakterii i innych mikroorganizmów. Woda z dystrybutora nie zawiera chloru ani konserwantów, więc jest bardzo podatna na skażenie mikrobiologiczne.

Regularna dezynfekcja dystrybutorów

W związku z pandemią opracowano nowe wytyczne dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia w przedsiębiorstwach. Informacje zaczerpnęliśmy z dokumentu "Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia pracowników w czasie pandemii COVID-19 - ogólne wytyczne i lista kontrolna, opracowane przez CIOP - BIP". Często je dezynfekuj i wymagaj od pracowników używania rękawiczek jednorazowych.

Co jest najważniejsze?

Ze względu na nowe obowiązki oraz konieczność zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy należy zachować szczególną ostrożność podczas korzystania ze wspólnego sprzętu w miejscu pracy. Przyczyną rozprzestrzeniania się wirusów mogą być firmowe dystrybutory wody. Codziennie wiele osób dotyka dystrybutorów wody w miejscu pracy, co może prowadzić do rozprzestrzeniania się zarazków. Liczba chorób, które mogą się rozprzestrzeniać wskutek braku dezynfekcji wnętrza i zewnętrznej strony urządzenia, może wzrosnąć, jeśli nie jest ono regularnie czyszczone.

Jakość wody z urządzenia

W biurowych dozownikach wody dostępne są dwa rodzaje wody: woda źródlana i woda filtrowana. Woda źródlana jest dostarczana w galonach. Woda ta jest wydobywana z podziemnych formacji skalnych, odwiertów lub wypływających źródeł. Woda mineralna ma bogatszy skład korzystnych dla zdrowia pierwiastków, podczas gdy woda źródlana zwykle zawiera ich śladowe ilości.

Woda filtrowana dla biur, która jest typowa dla dystrybutorów bezbutlowych i pochodzi głównie z publicznej sieci wodociągowej, to woda, która została przefiltrowana. Jest ona produkowana za pomocą takich metod oczyszczania jak odwrócona osmoza, która usuwa wszystkie rozpuszczone minerały. Dystrybutory te są często wyposażone w lampy ultrafioletowe i filtry, które ograniczają obecność zanieczyszczeń mikrobiologicznych i mechanicznych.

Dystrybutor wody w biurze

Dystrybutor galonowy

Dostawca wody w systemie galonowym to taki, który dostarcza wodę w pojemnikach o pojemności 18,9 litra. Dostawca ten celowo używa wody o niskiej jakości. Woda ta jest dopuszczona do spożycia, ponieważ pracodawca wywiązuje się z obowiązku zapewnienia pracownikom dostępu do wody. Jednak zazwyczaj nie ma ona wartości pod względem składu fizykochemicznego. Nasycenie organizmu wszystkimi niezbędnymi składnikami mineralnymi.

Wynika to ze sposobu działania dystrybutorów. W dystrybutorach dostępne są dwa systemy. Jeden chłodzi wodę, a drugi ją podgrzewa. Przyjrzyjmy się temu drugiemu. Jest to czajnik z grzałką zanurzeniową (zewnętrzną) i grzałką opaskową (wewnętrzną). Termostat reguluje temperaturę wody, utrzymując ją na poziomie 85 stopni C.

Dystrybutor wody dla firm - skład wody

Woda źródlana nie jest bogata w cenne pierwiastki, takie jak magnez, wapń i sód. Minerały te charakteryzują się zwiększoną twardością i wytrącaniem się osadu, a także kamieniem, który tworzy się na dnie i ściankach. Gdyby używano twardej wody, byłoby to podobne do dystrybutora wody niebutelkowanej.

Jest to problem dla firmy, która używa dystrybutora z czajnikiem. Firmy, które dostarczają wodę w dużych butelkach, mają możliwość dostarczenia wody źródlanej o jak najniższej mineralizacji (i twardości) lub "uzdatnienia" jej poprzez usunięcie cennych mikroelementów. Robi się to, aby zapobiec częstemu korzystaniu z usługi i obniżyć koszty.

Dystrybutor sieciowy

Z podobnym problemem borykają się dystrybutory bezbutlowe (POU), znane również pod nazwą dystrybutorów sieciowych. Urządzenia te mogą być wyposażone w różne systemy filtracji, w zależności od potrzeb. Systemy te mają za zadanie uzdatniać wodę tak, aby była ona bezpieczna i optymalna dla urządzenia. Filtry nie usuwają zanieczyszczeń z dostarczanej wody. Chlor jest używany do utrzymania czystości wody. Mogą one również usuwać zanieczyszczenia mikrobiologiczne i mechaniczne, takie jak magnez, wapń, żelazo i sód.

Obalanie mitów

O jakość wody możemy zapytać każdego sprzedawcę systemów filtrujących, zwłaszcza tych z filtrami odwróconej osmozy. Powie nam on, że problem usuwania cennych minerałów rozwiązuje mineralizator.

Sprzedawcy twierdzą, że woda mineralna powstaje, gdy woda przechodzi przez mineralizator w ułamku sekundy. Niektórzy sprzedawcy idą nawet dalej i twierdzą, że mogą dostarczyć mineralizator z Fidżi wraz ze skałą, dzięki której z naszego domowego źródła lub firmy popłynie naturalna fidżyjska woda mineralna.

Prawda jest taka, jak w naturze

Woda musi być nasycona mikroelementami, takimi jak magnez i selen, aby stała się biodostępna w formie zjonizowanej. Nie może to nastąpić w ułamku sekundy, ale trwa dziesiątki lub setki lat.

Procesów tych nie da się przyspieszyć. Aby uzyskać najlepszą jakość naturalnej wody mineralnej, należy czerpać ją bezpośrednio ze źródła.

Dystrybutor wody - nie dla każdej firmy

Dystrybutory mogą być dobrym rozwiązaniem dla niektórych firm, ale prawdą jest, że nie wszystkie firmy są takie same. Dystrybutor wody sprawdza się np. w firmie Dystrybutor wody to osoba, która rozprowadza wodę do biur, zwłaszcza jeśli będzie z niej korzystać duża liczba osób. Decyzja ta powinna zostać zweryfikowana w przypadku wystąpienia sytuacji pandemicznych. Dystrybutory wody nie nadają się do picia, np. dystrybutory wody nie są odpowiednie dla firm budowlanych i remontowych, które pracują na zewnątrz. Woda w butelkach jest najlepszym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz