Sobota, 9 grudnia 2023

Jak uzdatniać wodę w rolnictwie

21 października 2021

0

Szukasz systemu uzdatniania wody, który uzdatni Twoją wodę? Możesz sprawdzić produkty w sklepie internetowym lub porozmawiać z ekspertem!

Woda ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju i dobrobytu sektora rolniczego. Woda jest niezbędna dla upraw i zwierząt hodowlanych, ale ma również znaczący wpływ na wyniki działalności rolniczej i wielkość plonów. Czy poprawa jakości wody w rolnictwie ma sens? Jakie metody uzdatniania wody powinny być stosowane w rolnictwie?

Rolnictwo jest jednym z najważniejszych zastosowań wody na świecie. Około 70% światowego zużycia wody przypada na nawadnianie obszarów uprawnych. W niektórych krajach zużycie to sięga nawet 95%. Woda odgrywa ważną rolę zarówno w produkcji żywności, jak i w ochronie produktów żywnościowych. Wiele krajów jest dotkniętych suszami, które mają znaczący wpływ zarówno na plony, jak i na straty w uprawach. Istotne jest, aby nawadnianie było stosowane w dużych ilościach. Ważne jest, aby w razie potrzeby dostosować parametry wody. Wiele przedsiębiorstw rolniczych korzysta z wykonanych na zamówienie stacji uzdatniania wody.

Dlaczego woda jest tak ważna dla rolnictwa?

Niemal we wszystkich procesach rolniczych wykorzystywana jest woda. Jest ona niezbędna w uprawie zbóż, warzyw, owoców, a także w hodowli trzody chlewnej czy drobiu. Wykorzystuje się ją do nawadniania i irygacji, a także do zasilania urządzeń takich jak klimatyzatory, kotły grzewcze i inne. Każda dziedzina, w której potrzebna jest woda ma swoje własne wymagania. Każdy gatunek zwierząt i roślin wymaga nieco innych substancji. Dlatego ważne jest, aby monitorować jej jakość i dbać o to, aby nie uległy one zniszczeniu.

Podobnie jest ze stanem urządzeń wykorzystywanych w rolnictwie. Woda powinna być dostosowana do potrzeb producentów kotłów grzewczych i klimatyzatorów, urządzeń zamgławiających itp. tak, aby substancje w niej zawarte nie powodowały uszkodzeń i awarii. Woda o odpowiedniej jakości może zwiększyć aktywność, usprawnić uprawę i hodowlę oraz zwiększyć wydajność.

Jakość wody do nawadniania ma istotny wpływ na wielkość i jakość plonów, produktywność gleby oraz stan świata przyrody. Woda ma istotny wpływ na fizyczne i chemiczne właściwości gleby, w tym na jej strukturę i przepuszczalność.

Zanieczyszczenie wody a rolnictwo

Działanie związków i substancji znajdujących się w wodzie w gospodarstwach rolnych może mieć znaczący wpływ na uprawy i zwierzęta hodowlane. Zanieczyszczenie wody może prowadzić do chorób roślin i zwierząt. W kontakcie z zanieczyszczoną wodą łatwo może dojść do uszkodzenia sprzętu i jego kosztownej naprawy.

Bakterie i mikroorganizmy

Mikroorganizmy i bakterie są uważane za najbardziej niebezpieczne. Stanowią one zagrożenie dla zwierząt hodowlanych. Karmienie ich wodą zanieczyszczoną niebezpiecznymi bakteriami może powodować poważne choroby, a nawet śmierć. Może to prowadzić do ogromnych strat i wysokich kosztów, których żaden hodowca nie chciałby ponosić. Bakterie stanowią zagrożenie zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt. W wyniku ich działania może dojść również do wtórnego skażenia instalacji, dlatego właściciele ferm powinni zadbać o dokładną dezynfekcję swoich obiektów. Czytaj więcej: Jak radzić sobie z bakteriami znajdującymi się w studniach wodnych

Największym zagrożeniem są uprawy

Amoniak, metale ciężkie, związki humusowe, azotany i inne chemikalia to największe zagrożenia dla upraw. Związki te mogą prowadzić do obniżenia plonów. Mogą również negatywnie wpływać na wygląd i rozwój roślin. Nie zaleca się spryskiwania roślin wodą bogatą w żelazo lub mangan, ponieważ mogą one osadzać się na roślinach w postaci małych, rdzawych cząsteczek. Może to sprawić, że roślina będzie wyglądała na zaniedbaną, a nawet chorą. Nie jest to dobry pomysł w przypadku sprzedaży roślin ozdobnych, warzyw czy owoców.

Artykuł Amoniak w wodzie wyjaśnia, co może zrobić amon w wodzie. Co to jest i dlaczego są tak niebezpieczne? Informacje o azotanach, azotynach i innych substancjach można znaleźć w artykule: Uwaga na szkodliwe azotany w wodzie! Substancje te stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Należy zwracać uwagę na ich stężenie. Mogą powodować sinicę u niemowląt i mają działanie rakotwórcze. Dostępny jest również tekst na temat związków humusowych: Czym są związki organiczne w wodzie? Jak można je oczyszczać?

Należy unikać wody zawierającej żelazo i mangan

Sektor rolniczy jest nękany przez żelazo i mangan. W nadmiarze substancje te można znaleźć w ujęciach wody. Nie są one szkodliwe dla roślin, jak już wspomniałem, ale mogą powodować obniżenie ich walorów estetycznych, co może mieć wpływ na ich sprzedaż. Lepiej jest ograniczyć ilość żelaza i manganu w wodzie. Niektóre zwierzęta hodowlane nie są w stanie tolerować wysokiego poziomu żelaza lub manganu w wodzie. Mogą one powodować szkody, jeśli są przyjmowane w nadmiernych ilościach. Brojlery są tego przykładem.

Osad jest kolejną konsekwencją wysokiego poziomu żelaza i manganu w wodzie. Osady podobne do rdzy mogą łatwo gromadzić się wewnątrz systemu i na elementach wyposażenia. Może to prowadzić do awarii urządzeń. Osad żelaza jest doskonałą pożywką dla bakterii żelazowych. Warunki te stanowią idealne środowisko dla wzrostu i rozwoju wielu rodzajów mikroorganizmów. Ich obecność może powodować wtórne skażenie obiektu, a w konsekwencji problemy zdrowotne zwierząt. Więcej informacji na temat bakterii żelazowych znajdą Państwo w artykule: Bakterie żelazowe w wodzie

Przyczyną zatykania się elementów nawadniających mogą być również osady żelaza i manganu. Naprawy takich awarii mogą okazać się kosztowne. Ten artykuł dostarczy więcej informacji na temat zażelazionej wody i systemu nawadniania.

Twarda woda nie jest odpowiednia dla urządzeń rolniczych

Twarda woda może powodować awarie i obniżenie wydajności urządzeń, instalacji i systemów nawadniających. Kamień jest zagrożeniem dla obiegów chłodniczych, kotłów, a także wszystkich elementów, które podgrzewają wodę. Może powodować miejscowe przegrzania, spadek przepływu i wydajności oraz blokować przepływ. Zmniejsza też ilość światła i powoduje całkowite zatkanie. Twarda woda jest mniej korzystna dla niektórych roślin i zwierząt. Regularne nawadnianie może prowadzić do zwiększenia kosztów produkcji, a także strat.

Jak można wykryć problem z wodą używaną w rolnictwie?

Po pierwsze, należy zamówić profesjonalną analizę wody. Badania te dają pełny przegląd parametrów, w tym wszelkich przekroczeń lub norm. Dzięki temu można zwrócić uwagę na to, które parametry wymagają poprawy, a które nie. Badanie wody pozwala na dostosowanie metod uzdatniania wody, rodzaju i ilości złóż filtracyjnych oraz parametrów. Więcej informacji na temat analizy wody znajdziesz w tym artykule: Analiza wody - informacje praktyczne

Następujące parametry są kluczowe przy analizie wyników analizy wody dla sektora rolniczego:

  • pH wody
  • Zasolenie
  • Współczynnik adsorpcji sodu (SAR)
  • Stężenie wapnia i magnezu w wodzie jest związane z węglanami i wodorowęglanami
  • Toksyczne aniony
  • Zawartość chloru
  • Składniki odżywcze roślin

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz