Sobota, 9 grudnia 2023
Dzisiejszy temat jest dla posiadaczy zmiękczaczy wody. Powinien on obalić mit, że woda po zmiękczeniu staje się słona. Zmiana smaku wody po filtracji nie jest normalna i często jest oznaką, że istnieje głębszy problem. Jak pozbyć się słonej wody po zmiękczaczu wody? Czy możliwe jest samodzielne naprawienie tego problemu? Czy konieczne jest wezwanie sekcji technicznej?
Widziałem na forach, że ludzie pytają, czy zmiękczacze wody powinny być lekko słone. Z rozmowy ze sprzedawcą wynika, że tak właśnie dzieje się po zamontowaniu zmiękczaczy wody. Ale czy w takim przypadku uzdatnianie miałoby sens? Urządzenia filtrujące mają za zadanie poprawić jakość wody, a nie ją obniżyć.
Obalam pewien mit. Przy wodzie średnio twardej i wysokiej jakości (czyli takiej, jaka występuje w większości rejonów naszego kraju), smak przefiltrowanej wody NIE POWINIEN się zmienić. Nie powinniśmy też mieć do czynienia z wodą słoną.
Zmiękczanie pozwala na przedostanie się do wody jonów sodu Na. To właśnie związek NaCl jest odpowiedzialny za słony smak. Jest mała szansa, że woda z naszych domów będzie zawierała tyle sodu i chloru, że będzie to znacząca różnica w smaku.
Słony smak w wodzie po zmiękczaniu nie jest oczywistą oznaką, że coś jest nie tak, ale jest alarmujący. To jest czas, aby dowiedzieć się, co może być przyczyną tego zjawiska.
Słona woda po zmiękczeniu jest częstym zjawiskiem. Jeśli zauważysz zmianę w smaku, powinieneś zbadać przyczynę.
Istnieją dwa główne źródła kłopotów:
Nadszedł czas, aby przyjrzeć się głębiej problemom i znaleźć najlepsze rozwiązanie.
Choć takie sytuacje zdarzają się rzadko, możliwe jest, że po zmiękczeniu woda będzie miała słony smak.
Słona woda może być spowodowana właściwościami wody surowej. Wtedy problem staje się widoczny zaraz po zainstalowaniu urządzenia. Najprawdopodobniej zmiękczacz wody jest odpowiedzialny za słoną wodę, która pojawia się po latach użytkowania.
Istnieją dwie sytuacje, w których parametry wody surowej mogą wpływać na zasolenie wody zmiękczonej.
Pierwsza z nich to sytuacja, gdy mamy do czynienia z wodą bardzo twardą. Jest to woda o zawartości 400-500 mg CaCO3/l. Smak wody może się zmienić, jeśli będziemy próbowali obniżyć parametry do zerowej twardości. Im większa twardość wody tym więcej roztworu solanki jest potrzebne do regeneracji. Powoduje to większą zawartość sodu w zmiękczonej wodzie i zmianę smaku na bardziej nieprzyjemny.
Innym powodem, dla którego woda może mieć słony smak po zmiękczeniu, jest wysoki poziom sodu i/lub chloru w wodzie surowej. Smak zmiękczonej wody może się zmienić, jeśli zawarty w niej sód zostanie dodany do wody o tych cechach.
Zły skład wody może prowadzić do różnych problemów smakowych. Jak już wspomniałem, do wody w trakcie zmiękczania dodawany jest tylko sód (Na). To głównie związek NaCl sprawia, że słony smak jest bardziej odczuwalny. Nawet jeśli w wodzie jest bardzo mało chlorku, to i tak może on powodować zmianę smaku.
Zmiękczona woda zawiera sód w postaci zdysocjowanej, znanej jako Na+. Może on łatwo łączyć się z innymi anionami tworząc sole. Sole te mogą sprawić, że smak żywności będzie bardziej słony. NaCl jest najbardziej znaną solą, ale nie jest jedyną, która może wpływać na smak. Ten problem jest mało prawdopodobny, jeśli woda nie ma wysokiego stopnia twardości. Inaczej jest w przypadku, gdy woda jest bardzo twarda.
W takich przypadkach zobaczymy dużo więcej sodu dodanego do wody podczas zmiękczania. Jest też dużo rozpuszczonych soli w tej wodzie. Woda może mieć słony lub słonawy smak, jeśli sód i te sole są połączone.
Jeśli problem nie dotyczy urządzenia, ale parametrów wody, to nie mamy zbyt dużego pola manewru.
Możemy zmiękczyć wodę do pewnego stopnia, ale nie do zera, jeśli problemem jest wyjątkowo wysoka twardość wody (około 400-600 mg CaCO3). Dzięki temu woda zachowa pewną twardość, ale będzie łatwiejsza w użyciu. Pozostawi mniej osadów i będzie bardziej smaczna i zdatna do picia.
Rozwiązanie W tym przypadku rozwiązaniem jest mieszanie wody surowej ze zmiękczoną. Dzięki temu można regulować twardość wody, która jest dostarczana użytkownikom. Należy dostosować poziom tak, aby woda smakowała dobrze i miała najniższy stopień twardości.
Musimy iść na kompromis, jeśli gospodarstwo domowe wymaga całkowicie zmiękczonej wody. Najlepiej zainstalować osobny filtr do wody pitnej, a następnie wykorzystać zmiękczoną wodę do celów użytkowych. Bez problemu można używać wody do kąpieli.
Rozwiązaniem jest założenie w kuchni systemów odwróconej osmozy, które zapewnią wodę o odpowiednim smaku.
Złe lub uszkodzone zmiękczacze wody mogą powodować zasolenie wody. Problemy te mogą wystąpić już na początku użytkowania. Najprawdopodobniej jest to wada w procesie produkcyjnym i wtedy urządzenie może być zwrócone do reklamacji.
Eksperci zaobserwowali, że słona woda może się rozwijać po dłuższym czasie użytkowania zmiękczacza. Wynika to z długotrwałego użytkowania zmiękczacza wody. Niektóre części z czasem po prostu ulegną pogorszeniu. Możesz zadbać o te części, czyszcząc je lub wymieniając na nowsze.
Jeśli podczas regeneracji nastąpi niespodziewana przerwa w dostawie prądu, z kranu może popłynąć słona woda. W takich przypadkach regeneracja często nie jest zakończona prawidłowo. Jeden z etapów może zostać pominięty lub pozostawiony bez zakończenia.
Sól może pozostać na złożu w dużych ilościach. Słony smak zmiękczacza będzie prawdopodobnie odczuwalny, gdy zostanie on wchłonięty przez użytkownika.
Słona woda może być również spowodowana awariami podzespołów. Sytuacje te są zazwyczaj spowodowane przez nowe urządzenia (wada fabryczna) i mogą być odczuwalne zaraz po uruchomieniu.
Awarie podzespołów zmiękczacza wody mogą prowadzić do powstawania zbyt wysokich zbiorników soli regeneracyjnej. Mogą to być:
Sól regeneracyjna jest problemem pośrednim. Może zapychać węże i powodować szczeliny, co może prowadzić do problemów z działaniem całego urządzenia.
Ręczna regeneracja to pierwsza rzecz, którą powinieneś zrobić po zauważeniu problemu ze smakiem wody. W trakcie procesu i po jego zakończeniu obserwuj swój zmiękczacz wody. Warto sprawdzić czy woda ma więcej soli czy mniej.
Łatwiej jest zidentyfikować źródło zmiękczonej wody bez smaku, rozpoczynając proces regeneracji.
Poniżej znajduje się tabela z wykazem rozwiązań, które są zalecane w zależności od problemu.
Awaria zmiękczacza wody z powodu komponentu/zjawiska | Możliwe rozwiązania |
---|---|
Ustawienie głowicy sterującej | Zresetować, sprawdzić ustawienia i wyregulować. |
Injector | Wtryskiwacz może nie być prawidłowo dopasowany do urządzenia. W takich przypadkach należy wymienić wtryskiwacz na nowy. Może się również okazać, że wtryskiwacz jest zablokowany. W takim przypadku najlepiej jest go usunąć i dokładnie wyczyścić przed ponownym zainstalowaniem. |
Float | Pływak może się zacisnąć, co oznacza, że do jednej regeneracji będzie potrzebował bardzo mało wody, a do kolejnej znacznie więcej. To spowoduje, że woda będzie miała słony smak. Należy dokładnie wyczyścić pływak lub wymienić go na nowy. |
Nieszczelność | Możesz mieć nieszczelność między wężami i uszczelkami. Wymień je lub wyeliminuj. |
Głowica sterująca | Być może źle zamontowałeś lub źle dobrałeś głowicę do urządzenia. Jeśli masz wątpliwości, złóż reklamację. |
Sól regeneracyjna | Sól regeneracyjna często może być rozwiązana przez dokładne czyszczenie wszystkich elementów. |
Jeśli problem nie ustępuje pomimo wykonania wszystkich powyższych kroków, można skontaktować się z działem technicznym firmy, w której zakupiono urządzenie.
Użytkownicy zmiękczaczy wody często stwierdzają, że problemem po filtracji jest słona woda. Nie chcą usuwać niczego z urządzenia, aby nie stracić gwarancji lub obawiają się, że coś zepsują.
W obu przypadkach jest to mądry pomysł, aby zrobić kilka rzeczy samodzielnie, zanim skontaktujesz się z ekspertem.
Te obserwacje i informacje ogólne pomogą przyspieszyć proces i szybciej rozwiązać problem.
Komentarze (0)